Varför Bulgarien

Home » Varför Bulgarien

Ett land som lever upp till sitt arv

Bulgarien ses vanligtvis som ett vackert turistmål av andra européer men landet är dessutom en gömd IT-pärla redo att glida in i rampljuset. En gång var det östblockets Silicon Valley och man har lyckats bevara sin tekniska glans samt expandera sitt arv. Många bolag, till exempel SAP, VMware, HP och Microsoft, har lokalkontor i Bulgarien som spelar en avgörande internationell roll. Tack vare sin enastående utbildning inom de matematiska ämnena, stora kulturella likheter med Norden och decennielånga traditioner inom datateknik är Bulgarien det bästa valet för att hitta några av världens bästa mjukvaruutvecklare.

Högkvalificerad konkurrenskraftig talang

Den bulgariska IT-talangpoolen expanderar kraftigt. För närvarande finns det 70 000 heltidsanställda och 6 000 nya IT-akademiker tillkommer varje år. Enligt Eurostat 2019 bestod Bulgariens IT-bransch till 28 % av kvinnor, vilket placerade Bulgarien i täten bland EU-länderna i det avseendet.

På global nivå brukar bulgarerna betraktas som högpresterande mjukvaruutvecklare med toppkunskap och expertis i PHP, Python, Java, Node.js bland många fler. Cirka 60 % av arbetskraften mellan 25-34 år behärskar minst ett främmande språk. Dessutom rankades Bulgarien 2020 på 20:e plats i EF English Proficiency Index vilket placerar landet i “highly proficient” vad gäller engelskakunskaper.

Högkvalitativt utbildningssystem

I Bulgarien finns det en lång historia av att bygga och bevara ett mycket konkurrensinriktat utbildningssystem med tidigt fokus på de matematiska ämnena. Enligt InvestBulgaria Agency finns det 200+ högskolor som erbjuder en ICT-fokuserad läroplan såväl som en gedigen utbildning inom främmande språk. 15 universitet erbjuder dessutom ICT, datavetenskap och ingenjörsvetenskap som huvudämne. Det finns talrika IT-akademier för de som vill bibehålla eller expandera sina kunskaper. Akademierna erbjuder lärande på distans och ger möjlighet att snabbt möta IT-branschens allra senaste behov.

Strategiskt läge

Med sitt strategiska läge mellan Europa och Asien har Bulgarien alltid haft affärsrelationer med både Öst och Väst. Landet är beläget i Balkanhalvöns hjärta vilket innebär att resandet hit från de flesta europeiska storstäder går snabbt och enkelt. Tidsskillnaderna är aldrig stora vilket medger kommunikation och samarbete i realtid utan tidszons-relaterade fördröjningar.

Kulturella likheter

Beträffande attityd, arbetsmoral och arbetsprocesser finns många likheter mellan Bulgarien och Västeuropa – och särskilt då Norden. Den öppna halvformella kommunikationsstilen är snarlik i Bulgarien och Norden vilket gör att företag snabbt kan anpassa sig till förändringar.

Det ovanstående möjliggör ett långsiktigt samarbete mellan bulgarisk IT-talang och europeiska bolag eftersom varje företag enkelt kan integrera ett team av bulgariska utvecklare som även kulturellt passar väl in företagsstrukturen.

Oändliga IT-hubs

Den bulgariska IT-talangen är geografiskt spridd över fyra storstäder: Sofia, Plovdiv, Varna och Burgas. De flesta av landets tekniska företag, startups och arbetstagare hittar man i huvudstaden Sofia som lockar med sitt ekonomiska ledarskap och den institutionella aggregering som skett här de senaste decennierna.
Plovdiv, den näst största staden, liksom de största kuststäderna Varna och Burgas har även de många lokalbaserad talanger, IT-utbildningar och gott om teknologiska företag som redan intensivt verkar på den globala marknaden.

Stabil ekonomisk miljö

Bulgarien är ett EU-land sedan 2007 vilket betyder att rättssystemet är synkroniserat med europeiska lagar. Bulgariens medlemskap sörjer dessutom för landets goda ekonomiska stabilitet och har accelererat den ekonomiska tillväxten. Exempelvis har Bulgariens BNP ökat från 44.4 miljarder USD 2007 till nästan 67 miljarder USD 2019.

Bulgarien har därutöver sedan många år ett utmärkt internationellt rykte inom nearshoring och outsourcing. Landet är rankat på 17:e plats i 2021 A.T Kearney Global Services Location Index.

Varför jobba med East

Outsourcing made easy

Outsourcing gjort enkelt

Vi överbryggar klyftan genom att göra nearshoring personligt, effektivt och enkelt.

Talent for any business

Talang för alla företag

Vi hjälper startups, medelstora och stora företag att hitta exceptionell IT-talang.

It is all personal

Allt är personligt

Vi tror det enda sättet att hitta den bästa lösningen är att göra det personligen.

Experience like no other

Ojämförlig erfarenhet

100+ levererade projekt och 50+ utbildade team under de senaste 25 åren både som klient och partner.