Miksi Bulgaria

Itäisen Euroopan Piilaakso

Bulgaria tunnetaan kauniina turistikohteena, mutta se on ollut myös itäisen Euroopan “piilaakso” jo kommunismin ajoista.

Bulgaria tunnetaan kauniina turistikohteena, mutta se on ollut myös itäisen Euroopan “piilaakso” jo kommunismin ajoista. Itäblokin ensimmäiset tietokoneet kehitettiin Bulgariassa, ja maan vahva panostus matemaattisten aineiden koulutukseen on kantanut hedelmää. Bulgaria onkin kehittynyt yhdeksi maailman kiinnostavimmista teknologiaosaamisen keskittymistä. Bulgariassa on suurten kansainvälisten yritysten IT-osaamiskeskuksia, kuten SAP, VMWare, HP, Microsoft & Coca-Cola sekä pohjoismaisista yrityksistä esim. Cargotec ja ABB. Myös maan vireä startup-yhteisö sekä kansainvälisesti suuntautuneet yritykset tuottavat jatkuvasti vahvaa osaamista globaaleille markkinoille.

70,000+

Kokopäiväiset työntekijät

6,000

Uusia IT-tutkinnon suorittaneita joka vuosi

28%

Naistyöntekijät

Korkeasti koulutetut ja kilpailukykyiset osaajat

Bulgariassa on jatkuvasti kasvava koulutettujen IT-osaajien joukko, johon kuuluu yli 70 000 kokopäiväistä työntekijää. Osaajien määrä kasvaa lähes 6 000:lla uudella IT-tutkinnon suorittaneella vuosittain. Eurostatin mukaan vuonna 2019 alalla työskentelevistä 28 prosenttia oli naisia, mikä asettaa Bulgarian EU-maiden kärkeen IT-alan sukupuolijakauman suhteen.

Bulgariassa on jatkuvasti kasvava koulutettujen IT-osaajien joukko, johon kuuluu yli 70 000 kokopäiväistä työntekijää. Osaajien määrä kasvaa lähes 6 000:lla uudella IT-tutkinnon suorittaneella vuosittain. Eurostatin mukaan vuonna 2019 alalla työskentelevistä 28 prosenttia oli naisia, mikä asettaa Bulgarian EU-maiden kärkeen IT-alan sukupuolijakauman suhteen.

Lähes 60% bulgarialaisista 25-34-vuotiaista puhuu vähintään yhtä vierasta kieltä, ja maa sijoittuikin vuonna 2020 sijalle 20 EF English Proficiency -indeksissä. Tämä asettaa Bulgarian maana “highly proficient” -luokkaan.

Vahva koulutusjärjestelmä

Bulgarialla on pitkä historia kilpailukykyisen koulujärjestelmän rakentamisessa ja ylläpitämisessä. Laadukas matematiikan koulutus aloitetaan jo varhaisessa vaiheessa.

Bulgariassa on yli 200 lukiota, jotka tarjoavat tieto- ja viestintätekniikan kursseja sekä vankan pohjan vieraiden kielten opiskeluun. 15 paikallista yliopistoa tarjoavat pääaineita tieto- ja viestintätekniikassa, tietojenkäsittelytieteessä ja tekniikassa.

Niille, jotka haluavat uudelleenkouluttautua tai kehittää osaamistaan, Bulgariasta löytyy lukuisia IT-koulutusakatemioita, jotka tarjoavat sekä lähi- että etäopetusta ja mahdollistavat nopean mukautumisen alan tarpeisiin.

Strateginen sijainti

Bulgarian erinomainen sijainti Euroopan ja Aasian välissä on kautta aikojen mahdollistanut maalle hyvät kauppayhteydet niin itään kuin länteen. Maahan on helppo matkustaa useimmista Euroopan suurista kaupungeista. Sama aikavyöhyke Suomen kanssa helpottaa viestintää ja yhteistyötä.

Kulttuurilliset yhteneväisyydet

Asenteiden, työetiikan sekä prosessien osalta Bulgaria muistuttaa Länsi-Eurooppaa ja erityisesti Pohjoismaita. Sekä pohjoismaalaisille että bulgarialaisille tyypillinen avoin ja osittain muodollinen viestintätapa mahdollistaa tehokkaan kommunikaation myös hajautetuissa ympäristöissä. Hajautettu tekeminen ja kansainväliset tiimit ovat kuuluneet bulgarialaiseen työkulttuuriin jo pitkään ennen koronapandemiaa.

Bulgarialainen tapa kommunikoida tuntuu suomalaiselle varsin tutulta. Asioista puhutaan suoraan, lupaukset pidetään ja päämääriä kohti edetään määrätietoisesti. Kehittäjät suhtautuvat projekteihin ja osaamisen kehittämiseen intohimoisesti, ja asiakkaan ongelmia ratkotaan kuin omia.

Lukuisia osaamiskeskuksia

Bulgarian IT-osaajat ovat keskittyneet maan neljään suurimpaan kaupunkiin: Sofiaan, Plovdiviin, Varnaan ja Burgasiin. Suurin osa teknologia- ja startup-yrityksistä sijaitsee maan pääkaupungissa Sofiassa, jossa myös East toimii. Kaikissa suurimmissa kaupungeissa on vireä teknologiayhteisö sekä laadukasta koulutustarjontaa.

Vakaa taloudellinen ympäristö

EU:n jäsenvaltiona Bulgarian oikeusjärjestelmä on yhteneväinen eurooppalaisten lakien kanssa, mikä helpottaa lainsäädännöllistä yhteensopivuutta. Euroopan unioniin kuuluminen auttaa taloudellisen vakauden ylläpitämisessä sekä talouskasvussa.

Maan bruttokansantuote on noussut reilun kymmenen vuoden aikana 44,4 miljardista Yhdysvaltain dollarista (2007) lähes 69 miljardiin dollariin (2019). Bulgarialla on myös kaikista Euroopan unionin maista vähiten valtionlainaa suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Bulgarialla on erinomainen maine nearshoring- ja offshoring -kohteena, ja se on 17. sijalla vuoden 2021 A.T Kearney Global Services Location Index -indeksissä.

Miksi East

Outsourcing made easy

Helpompaa ulkoistamista

Tunnemme Bulgarian IT-markkinan syvällisesti ja tarjoamme yksilöllistä ja tehokasta palvelua.

Talent for any business

Asiakasymmärrys

Olemme auttaneet yrityksiä startupeista monikansallisiin — ymmärrämme eri ympäristöt.

It is all personal

Henkilökohtainen palvelu

Uskomme, että henkilökohtainen palvelu tuottaa parhaan kokemuksen ja lopputuloksen.

Experience like no other

Ainutlaatuinen kokemus

Yli 100 onnistunutta projektia ja satoja rekrytointeja yli 25 vuoden aikana — sekä asiakkaana että toimittajana.

East löytää parhaat IT-osaajat, jotka sopivat jokaiseen pohjoismaiseen yritykseen sekä teknisesti että kulttuurisesti.

Rekisteröidy täyskäyttöön
Rekisteröidy täyskäyttöön